Fordømte sykedager 🖤

Jeg føler jeg burde vite når jeg er i ferd med å bli syk og ikke minst at jeg burde vite å sette grenser for meg selv og andre uten dårlig samvittighet når jeg først inntrer sofaen for en ukes tid som et resultat av at jeg i utgangspunktet ikke lyttet til kroppen da den begynte å si ifra.

Jeg har et hat/elsk forhold til sykedager.

Som student medfører det alltid ekstra stress for alt som må tas igjen når man er på bena igjen, for ikke å snakke om den dårlige samvittigheten som sniker seg opp ryggraden for å ligge under dyna og ikke kunne gå på forelesninger eller jobb.

Likevel er jeg fult klar over at det å studere og i mitt tilfelle; jobbe på avlastningsbolig, krever fult fokus og en velfungerende kropp og topp, og når man er syk er det ikke akkurat overflod av det ene eller det andre.

Hvis du nå er i samme dilemma; dårlig samvittighet for å være syk og lurer på om du skal ringe inn syk/ta deg en sykedag – skal jeg fortelle deg – Velg en sykedag!

Ikke bare vil du bli raskere frisk, men du vil også spare kollegaer og venner for de ekle basseluskene du har vært så heldig å få utdelt.

Men for å legge det til side. En annen grunn til at jeg hater sykedager er at som en listeperson, har jeg det best når dagene går i ett av produktivitet. Å være syk er alt annet enn produktivt.

Når jeg skriver dette innlegget er jeg på min fjerde sykedag. FJERDE sykedag.

I stedet for å bli frustrert (eller, jo jeg har vært frustrert) over at jeg ikke har orket å gjøre noe, har jeg forsøkt å godta at det beste jeg kan gjøre er å legge meg under dyna og ta vare på meg selv så godt jeg kan. Og ikke minst har jeg googla meg rundt og brukt alle mammaråd jeg kunne finne.

Sove nok og lenge – null alarm!

Jeg er av typen som helst vil vente til siste minutt med å ringe inn syk, bare i tilfelle jeg våkner om morgningen og føler meg bedre.

Men, don´t!

Ring inn kvelden før og si det som det er. “Jeg er syk”.

Først og fremst (dersom du jobber) vil du gi sjefen/kollegaene dine mulighet til å finne noen som kan steppe inn.

Skriv ned det du føler du må gjøre og huske, sånn at du kan glemme det for en liten stund. Dette er viktig for at du skal kunne klare å sove til du våkner av deg selv neste dag, og ikke våkner i panikk av alt du må huske og ditt og datt du må gjøre.

Søvn er uten tvil viktig for at kroppen skal hele, noe som er vanskelig dersom du fortsatt krangler med deg selv om du skal tillate deg en sykedag eller ikke.

Og nå du våkner; la deg selv bli liggende til du føler du har energi til å stå opp.

Bilde fra Pinterest

Føl deg fresh

Å føle seg fresh er kanskje ikke synonymt med syk, men noe av det værste jeg vet er å føle meg svett og ekkel, særlig etter noen dager med feber.

Puss tenna og ta deg en dusj eller et bad (heeeldig deg om du har badekar!)

MEN… ofte får man høre at man skal ta seg en “god” og “varm” dusj, men du vil ikke surre til kroppstemperaturen mer enn den allerede er, eller svime av som følge av blodtrykksfall. Sørg derfor for at vannet er lunkent.

Lag deg et syke-reir

Kryp opp i sofaen eller tilbake i senga under dyna og med alt du trenger i umiddelbar nærhet, som f.eks:

💟 Et teppe
💟 Puter – mange puter!
💟. En flaske med vann så du slipper å reise deg opp for ofte + en kopp te 🍋
💟. Fjernkontrollen til TVen
💟 PC-en og telefonen din + ladere
💟 En bok eller magasiner
💟. Snytepapir og en pose/bøtte til å kaste det i så det ikke bli liggende å flyte.
💟. En bøtte – om du er spysjuk. 🤢

Lettere sagt enn gjort: spis og drikk godt

Du har kanskje ikke matlyst og etter tiende koppen med te frister kanskje ikke dette heller. Et mammatips fra min mamma er:

En kopp med 1/2 presset sitron, litt revet ingefær, en t-skje honning og kokende vann. 🍋 🍵. – En sikker vinner i mine øyne, eller i min hals.

Når det gjelder mat kan bananer, havregryn, nudler eller yoghurt være fint og noe du sannsynligvis har i skapene. Men til syvende å sist; gå for det du har mest lyst på.

Bilde fra Pinterest

Vær god mot deg selv

Da jeg var liten elsket jeg å se på Olsen Banden jr. da jeg var syk, og så den både en og to og tre ganger i løpet av en dag. Det finnes vel ikke en bedre tid til å endelig se alle episodene du ellers ikke har tid til, eller lese den boka du alltid legger til side fordi du er for “sliten” i hverdagen?

Når jeg er syk har jeg ofte ikke konsentrasjonen til å lese en bok og tidligere denne uken orket jeg ikke engang se på Hotel Cæsar – da er du syk da, sa vennene mine -, men det er likevel noe veldig deilig med å lese, duppe av, lese, duppe av…

Ikke bare vil du underholde deg selv, men du vil også føle at du har gjort og oppnådd noe til tross for at du bare ligger under dyna.

Andre ting du kan gjøre for å være god mot deg selv:

🦋. Ta på ansiktsmaske
🦋. Tegne i en fargeleggingsbok
🦋 Bestille blomster til deg selv
🦋. Skriv og reflekter over egne mål

Vit at du gjør ditt beste og at en sykedag ikke vil vippe deg av pinnen. Det er lett å alltid prioritere andre og glemme seg selv i en travel hverdag. Nå er det tid for å gi og være snill mot deg selv. 💞

Varme klemmer
Vilde Linnea

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *